Na rynku mięsnym brak popytu obniża ceny
Obecnie nie opłaca się import półtusz wieprzowych z zachodu - są droższe od naszych. Krajowe, pełne klasy E kosztują maksymalnie 6 złotych za kilogram. Klasa S, którą oferuje się w niewielkich ilościach, jest o 20 groszy droższa.
PÓŁTUSZE WIEPRZOWE
Ceny transakcyjne zł/kg
kl. S 6,10 - 6,30
kl. E 5,90 - 6,10
kl. U 5,70 - 5,90
Najmniejszy popyt jest obecnie na karkówkę. Skończył się sezon grillowy, a zakupów na zapasy świąteczne zakłady jeszcze nie robią. Dlatego właśnie tu widać największy spadek cen.
Kilogram karkówki z importu kosztuje teraz średnio 10 złotych, krajowa jest o 1 złoty droższa. Brak też większego zainteresowania łopatką, schabem i szynką. W ciągu tygodnia przeceny sięgnęły 40 groszy za kilogram.
WIEPRZOWINA
Ceny transakcyjne zł/kg
karkówka 10,0 - 11,0
łopatka 5,8
schab b/k 12,5 - 13,5
szynka b/k 9,5 - 9,8
szynka z/k 6,5 - 7,0
Poszukiwane są tylko tłuszcze - ich cena lekko rośnie, bo ze względu na niewielkie uboje, zapasów nie ma. W kraju kosztują od 2,20 do 2,80 groszy, droższe są przy eksporcie na rynek wschodni.
TŁUSZCZE DROBNE TWARDE
Ceny transakcyjne zł/kg
rynek krajowy 2,2 - 2,8
rynek wschodni 2,9 - 3,0
Rośnie również popyt na głowy i ogony, a to zwiastuje ożywienie w handlu z Dalekim Wschodem.
Źródło: Agrobiznes, TVP1