Więcej towaru, czy więcej narzekań?
Trudno określić, co przeważa na rynku mięsa. Jedno jest pewne - wszystkiego jest dużo. A nawet za dużo.
Jeżeli już coś się sprzedaje, to przede wszystkim półtusze wieprzowe. A tych jest pod dostatkiem. Hiszpańskie w standardzie agencyjnym można kupić po 7 złotych 20 groszy za kilogram. I to z dostawą. Krajowe są jeszcze tańsze.
Minął sezon sprzedaży karkówki. W ciągu dwóch tygodni ceny spadły średnio o 80 groszy za kilogram. Tanieje też schab, ale o klientów w dalszym ciągu trudno.
Niewielki ruch jest w eksporcie. Jedynie wysyłka wołowiny utrzymuje się na stałym poziomie. Ćwierci z jałówek kosztują 10 złotych 20 groszy. Z byków są o 50 groszy za kilogram droższe.
Źródło: Agrobiznes, TVP1