IJHARS: Prawie jedna czwarta mięsa drobiowego na rynku jest źle oznakowana
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej mięsa drobiowego oraz prawidłowości znakowania przetworów drobiowych w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i deklaracją producenta. W jej wyniku stwierdzono m.in., że 22,5 proc. skontrolowanych partii mięsa drobiowego nie było właściwie oznakowanych. Okazało się również, że ponad 20 proc. producentów drobiu nie stosuje testów do badania zawartości wody w mięsie.
Kontrolę przeprowadzono w 73 podmiotach zajmujących się produkcją i wprowadzaniem do obrotu mięsa drobiowego i jego przetworów (tj. 21,6 proc. podmiotów znajdujących się w ewidencji WIJHARS).
W wyniku przeprowadzonej kontroli IJHARS stwierdzono szereg nieprawidłowości w zakresie znakowania.
Oznakowanie niezgodne z obowiązującymi przepisami posiadało 22,5 proc. skontrolowanych partii mięsa drobiowego i 10,0 proc. skontrolowanych partii przetworów drobiowych. Porównując powyższe wyniki z wynikami kontroli przeprowadzonej w 2008 roku, należy stwierdzić, że w 2009 roku stwierdzono mniejszy procent partii przetworów drobiowych (o 14,8 p.p.) niewłaściwie oznakowanych, natomiast na podobnym poziomie kształtowały się nieprawidłowości w zakresie znakowania mięsa drobiowego.
Kontrola jakości handlowej mięsa drobiowego w zakresie cech organoleptycznych wykazała nieprawidłowości w przypadku 0,9 proc. partii mięsa drobiowego.
W toku kontroli stwierdzono brak znajomości lub niewłaściwą interpretację przez producentów mięsa drobiowego obligatoryjnych przepisów w zakresie badania zawartości wody w mięsie drobiowym podczas uboju. W ok. 20 proc. skontrolowanych podmiotów nie stosowano testu zakładowego do badania zawartości wody wchłoniętej przez mięso drobiowe.
W trosce o interes konsumenta, uzasadnionym wydaje się dalsze monitorowanie przez Inspekcję JHARS sytuacji na rynku mięsa drobiowego i jego przetworów, poprzez systematyczne przeprowadzanie kontroli, ze szczególnym położeniem nacisku na aspekty znakowania i kontrolę zawartości wody w mięsie drobiowym przez podmioty ubijające drób.
W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej mięsa drobiowego, wojewódzkie inspektoraty JHARS nałożyły m.in. 22 grzywny w drodze mandatów karnych, na łączną kwotę 5300 złotych.
Źródło: portalspozywczy.pl