Sytuacja na rynku drobiu
Handel drobiem na giełdach towarowych wciąż słaby, choć wydawałoby się, że im bliżej września, tym powinno być lepiej.
Mimo to w tym tygodniu ceny przestały spadać, a większości asortymentu zaczęły iść w górę. Zadaniem maklerów jest to spowodowane brakami żywca drobiowego w niektórych regionach. Czy taki trend się utrzyma, trudno przewidzieć.
Kurczaki, ceny transakcyjne - zł/kg
poniedziałek | dzisiaj | |
tuszki | 5,20 - 5,30 | 5,40 - 5,60 |
ćwiartki | 4,80 - 5,60 | 5,00 - 5,60 |
filety | 11,80 - 12,50 | 11,80 - 12,50 |
Kilogram tuszek z kurczaków kosztuje dzisiaj nawet 5 złotych 60 groszy, czyli o 30 groszy więcej niż w poniedziałek. Podrożały także ćwiartki. Tylko filety pozostały na stałym poziomie
Drożeją także skórki drobiowe, których zaczyna na krajowym rynku brakować. Natomiast kończący się powoli sezon grillowi wpływa na obniżki cen skrzydełek. I to na razie jedyny surowiec, który tanieje - nawet o 20 proc. Za kilogram tego towaru klienci płacą około 4 złotych.
Podroby z kurczaków - zł/kg
podróbki | 2,00 - 2,40 |
serca | 3,30 - 3,80 |
żołądki | 3,40 - 3,80 |
Różnice w cenach podrobów są niewielkie, a popyt niestety niezmiennie mały. Najtańsze są wątróbki. Maksymalnie za kilogram klienci giełd zapłacą 2 złote 40 groszy.
Źródło: Agrobiznes, TVP1