Dynamika światowej produkcji mięsa spada
Według ostatniego raportu FAO w 2009 roku światowa produkcja mięsa wyniesie 286 mln ton, czyli będzie o 1,2 proc. większa niż w 2008 roku.
Eksperci FAO obniżyli poprzednie prognozy produkcji ze względu na przedłużającą się suszę w krajach Ameryki Południowej oraz spowolnienie wzrostu produkcji drobiu w Brazylii i Chinach, a także wzrost zagrożenia chorobami zwierzęcymi.
Na tegoroczny wzrost produkcji złoży się przede wszystkim większa produkcja mięsa wieprzowego oraz drobiowego. Produkcja mięsa wołowego oraz owczego zwiększy się nieznacznie.
W bieżącym roku do światowego handlu trafi 23,4 mln ton mięsa, tj. o 4-5 proc. mniej niż w 2008 roku. Spadek ten będzie wynikał przede wszystkim z redukcji eksportu wieprzowiny oraz drobiu, przy niewielkim wzroście handlu wołowiną i mięsem owczym.
Źródło: FAMMU/FAPA