Przed obniżkami uciec się nie da
Ani świński dołek, ani żniwa nie wpływają na wzrost cen żywca wieprzowego. Dziś hodowcy dostarczający świnie do punktów skupu za kilogram najczęściej dostawali 4 złote 60 groszy - 4 złote 70 groszy.
To podobne stawki jak przed tygodniem, ale z tendencją w dół.
Przetwórcy są zgodni - nie ma najmniejszej potrzeby podnoszenia cen, bo obecna, nawet mała podaż tuczników i tak pokrywa krajowe zapotrzebowanie. Sprzyjający jest też kurs euro, więc import w każdej chwili uzupełnia ewentualne braki. A ceny konkurencyjne. A u nas najwyższe klasy "E" i "S" są wyceniane od 6 złotych 20 groszy do 6 złotych 55 groszy za kilogram.
Tuczniki - zł/kg
S | 6,20 - 6,55 |
E | 6,20 - 6,40 |
U | 5,95 - 6,20 |
R | 5,60 - 6,00 |
O | 5,02 - 5,50 |
P | 4,36 - 5,10 |
Na targowiskach handel prosiętami niewielki. W większości województw ceny bez zmian. Drożej jedynie w Małopolsce.
Prosięta, targowiska - zł/parę
woj. podlaskie | 280 - 440 |
woj. mazowieckie | 280 - 450 |
woj. pomorskie | 300 - 360 |
woj. lubelskie | 300 - 420 |
woj. kujawsko-pomorskie | 340 - 360 |
woj. świętokrzyskie | 350 - 400 |
woj. małopolskie | 380 - 540 |
Źródło: Agrobiznes, TVP1