Ceny zbóż, notowania, aktualności

Mały popyt ogranicza handel mięsem

Mały popyt ogranicza handel mięsem

Na rynku mięsnym nadal stagnacja - ceny, które o tej porze zwykle rosną, teraz stoją w miejscu albo spadają. Zmniejsza się produkcja w zakładach przetwórczych. Przyczyną jest brak zapotrzebowania na wyroby i na surowiec. Nie sprzedaje się nawet karkówka do grillowania.

Przetwórcom bardziej opłaca się kupić określony asortyment mięsa za granicą niż całego tucznika w Polsce, bo na to, czego od razu nie sprzedadzą, długo trzeba szukać klienta.

Hodowcy i handlowcy już od czerwca czekają na wzrost popytu, a wraz z nim i cen. Szanse są, bo eksperci szacują, że pogłowie trzody będzie w tym roku w UE o 2,3 proc. mniejsze niż w 2008 r. W Polsce ma spaść o 5,5 proc.

Źródło: Rzeczpospolita