UE: Spada pogłowie trzody chlewnej
Pogłowie trzody chlewnej w UE w 2009 r. obniży się w porównaniu z 2008 r. o 2,3 proc. do 250,9 mln szt.
Największa redukcja pogłowia spodziewana jest w krajach Europy Środkowo-Wschodniej: Czechach (o 19,8 proc. do 3 mln szt.), na Litwie (o 19,5 proc. do 1,2 mln szt.), na Słowacji (o 11,9 proc. do 1,1 mln szt.), na Węgrzech (o 11 proc. do 4,3 mln szt.), w Polsce (o 5,5 proc. do 20,7 mln szt.) oraz w Bułgarii (o 5,3 proc. do 937 tys. szt.).
U największych producentów spadek pogłowia nie będzie tak znaczący: w Niemczech o 1,8 proc. do 44,6 mln szt., w Hiszpanii o 1,8 proc. do 40,1 mln szt., w Danii o 0,3 proc. do 26,6 mln szt., we Francji o 1,6 proc. do25,6 mln szt. oraz w Holandii o 0,5 proc. do 22,5 mln szt.
Spadek produkcji trzody został wywołany pogorszeniem opłacalności chowu, głównie ze względu na wysokie koszty pasz w 2008 r.
Produkcja wieprzowiny w UE-27 w 2009 r. obniży się prawdopodobnie o 2 proc. wobec ub. roku, do 22,2 mln ton. Mniejszą produkcję odnotują w tym roku prawie wszystkie państwa Wspólnoty. Największy spadek spodziewany jest w Czechach (o 20 proc. do 265 tys. ton) oraz w innych krajach Europy Środkowo-Wschodniej.
Jedynie w Niemczech - u największego producenta mięsa wieprzowego w UE, poziom produkcji pozostanie bez zmian - 4,6 mln ton. Epidemia grypy A(H1N1) nie wpłynęła jak do tej pory znacząco na obniżenie konsumpcji wieprzowiny w Europie.
Źródło: FAMMU/FAPA