Drób jest drogi, a handel bardzo mizerny
Tuszki z kurczaków kosztują nawet 5 złotych 90 groszy za kilogram. Znaczących obniżek maklerzy oczekują dopiero w sierpniu, kiedy jak zwykle w pełni żniw maleje podaż wieprzowiny, a rośnie drobiu.
Coraz bardziej opłacalny staje się import. Holenderskie ćwiartki kosztują teraz maksymalnie 5,10 groszy za kilogram, podczas gdy za polskie trzeba zapłacić o 60 groszy więcej.
Ćwiartki kurczaków - ceny transakcyjne, zł/kg
holenderskie | 5,00 - 5,10 |
polskie | 5,40 - 5,70 |
Jedynie w przypadku filetów z piersi sytuacja jest odwrotna i nasz towar z powodzeniem znajduje kupców za granicą.
Filety z piersi kurczaków w kraju kosztują średnio 12,5 złotego, z przeznaczeniem na eksport są nawet o 1,5 złotego droższe. Filety z indyków kosztują jeszcze więcej.
Filety z piersi drobiowych - ceny transakcyjne, zł/kg
kury | 11,00 - 11,40 |
kurczaki | 12,00 - 14,00 |
indyki | 13,60 - 15,00 |
Trwa sezon na skrzydełka do grillowania, a ceny wciąż wysokie. Zupełnie brak chętnych na żołądki i serca.
Źródło: Agrobiznes, TVP1