Wakacje zmieniają apetyty na mapie
W dużych miastach chętnych do zakupu mięsa coraz mniej. Nad morzem i w górach - wręcz przeciwnie. Ale zmiany w cennikach niewielkie. Stawki podobne jak przed tygodniem.
Wieprzowina - średnie ceny transakcyjne, zł/kg
schab b/k | 15,00 |
karkówka b/k | 12,50 |
karkówka z/k | 9,20 |
szynka z/k | 8,40 |
Żywca na rynku wciąż mało, niektóre przetwórnie ratują się wiec importem surowca, który niekiedy pokrywa nawet połowę zapotrzebowania. Staniało euro i od razu widać to w cennikach.
Średnie ceny schabu wynoszą teraz 15 złotych za kilogram, karkówki 12,5 złotego. Za elementy z kością trzeba zapłacić poniżej 10 złotych.
Półtusze kl. E - ceny transakcyjne, zł/kg
importowane (bez głowy) | 7,60 |
krajowe (z głową) | 7,00 - 7,30 |
Półtusze importowane klasy E to wydatek 7,60 złotych za kilogram, polskie są o kilkadziesiąt groszy tańsze. Spadło zainteresowanie mięsami drobnymi, a także tłuszczami.
Tłuszcze - ceny transakcyjne, zł/kg
słonina | 3,00 - 3,50 |
tłuszcze twarde | 2,00 - 2,20 |
Za kilogram słoniny trzeba zapłacić maksymalnie 3,5 złotego, tłuszcze twarde kosztują około 2 złotych.
Źródło: Agrobiznes, TVP1