Spada produkcja wołowiny w Argentynie
W 2010 roku można oczekiwać spadku produkcji wołowiny w Argentynie, ze względu na drastyczne zmniejszenie się pogłowia bydła płci żeńskiej oraz skutków suszy, która dotknęła południowo-wschodnie rejony kraju.
W pierwszych pięciu miesiącach 2009 roku produkcja mięsa wołowego w Argentynie wzrosła o 10,5 proc., co wynikało z większego pozbywania się bydła przez ranczerów oraz ograniczonej podaży zwierząt w okresie marzec-lipiec 2008 roku, czyli w okresie strajków w sektorze rolnym w Argentynie.
W pozostałej części 2009 roku produkcja tego gatunku mięsa w Argentynie będzie utrzymywała się na stabilnym poziomie, obniżając się w następnym roku w związku z kurczeniem się stada. Według argentyńskiej federacji rolnej, w 2010 roku pogłowie bydła w Argentynie obniży się do drugiego najniższego poziomu w ciągu ostatnich 45 lat, wynosząc 47,9 mln sztuk (w 1988 roku wynosiło 47,1 mln sztuk).
Produkcja cieląt spadnie ze względu na susze do 10-11 mln sztuk z 13 mln sztuk w 2008 roku. Brak odpowiednich warunków pastwiskowych wpłynie na redukcje ponad 2 mln sztuk wolców. Ubój bydła obniży się do 11-12 mln sztuk z 14,5 mln w 2008 roku.
Źródło: FAMMU/FAPA