Rynek drobiu
Nieciekawa sytuacja producentów drobiu kładzie się cieniem na rynek sprzedaży giełdowej.
Kolejny tydzień przyniósł obniżki i chociaż nie są one już tak duże, jak jeszcze w ubiegły poniedziałek, to już jest się czym martwić - mówią handlowcy. I dodają, że chociaż okres wakacyjny nigdy nie był eldorado dla handlu drobiem, to od kilku lat jest coraz gorzej.
A głównym powodem jest wciąż malejąca konsumpcja. Transakcji jest jak na lekarstwo. Przetwórcy zaopatrują się w surowiec częściej w ubojniach, niż korzystają z ofert giełdowych. Sieci handlowe, wciąż szukające tańszych źródeł pozyskiwania towaru, albo zaniżają proponowane oferty kupna, albo starają się zawierać umowy bezpośrednio z producentami.
To wszystko, przy mniejszym spożyciu drobiu przez konsumentów sprawia, że handel wciąż maleje. Mimo wszystko wielu producentów wystawia asortyment na giełdach i cierpliwie czeka na kontrahentów. Takie wyczekiwanie na lepsze jutro właśnie się zaczęło.
Podroby z kurczaka - zł/kg
oferty kupna | |
serca | 2,90 - 3,40 |
wątróbki | 2,40 - 2,70 |
oferty sprzedaży | |
serca | 3,90 - 4,60 |
wątróbki | 2,50 - 3,40 |
Zainteresowanie kupnem drobiowych elementów jest prawie równe zeru, a ceny transakcyjne są niższe o 10 - 20 groszy niż w ubiegłym tygodniu.
W ofertach sprzedaży wciąż można znaleźć np. wątróbki drobiowe powyżej 3 złotych, ale takie oferty nie są nawet rozpatrywane. Jeśli ktoś liczy na zawarcie transakcji musi sprzedać wątróbkę w cenie do 2 złotych 70 groszy. Podobnie jest z większością podrobów.
Elementy drobiowe - zł/kg
filet z piersi kurczaka | |
oferty sprzedaży | 12,40 - 13,20 |
oferty zakupu | 11,80 - 12,50 |
filet z piersi indyka | |
oferty sprzedaży | 12,20 - 15,80 |
oferty zakupu | 14,00 - 15,00 |
Tanieją także elementy szlachetne. Ceny filetów z piersi kurczaka w giełdowych cedułach przekraczają 13 złotych. Kupujący decydują się na transakcje tylko wtedy, gdy za kilogram płacą nie więcej niż 12 i pół złotego.
Źródło: Agrobiznes, TVP1