Prezes PZPBM: Prognozowany jest dalszy spadek konsumpcji wołowiny w Polsce
Wołowina nigdy nie będzie realnym konkurentem dla wieprzowiny w Polsce. Poziom konsumpcji wieprzowiny to ponad 40 kg na osobę w ciągu roku. W przypadku wołowiny to 4 kg. Dane mówią same za siebie - mówi Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.
Niemniej od 4 lat prognozowany był stopniowy, niewielki wzrost konsumpcji mięsa wołowego. - Głównie ze względu na poprawę dochodów i coraz większą wagę, jaką konsumenci przywiązują do aspektów zdrowotnych żywności - podkreśla prezes PZPBM. - Ten wzrost konsumpcji jednak nie następuje, w prognozy na 2009 roku prezentowane 25 czerwca br. na I Ogólnopolskiej Konferencji Producentów Żywca i Wołowiny ze znakiem QMP, mówią o obniżeniu konsumpcji wołowiny w Polsce do 3,6 - 3,8 kg/osobę. W interesie sektora wołowiny należy bardziej aktywnie dążyć do wzrostu konsumpcji wołowiny w Polsce - dodaje.
Zdaniem zrzeszenia producentów bydła nie wystarczy przekonywać konsumenta, że wołowina jest ważna w zrównoważonej diecie. - Przed rozpoczęciem promocji wołowiny na szeroką skalę, należy pozwolić konsumentowi, aby dostał właściwą informację o produkcie. Klient musi mieć możliwość rozpoznać, jaką wołowinę kupuje. Jest wiele rodzajów - zwraca uwagę Jerzy Wierzbicki. - Systemy zapewniania jakości, takie jak polski system wdrożony przez PZPBM - Quality Meat Program, czy dobrowolne znakowanie wołowiny to jest droga, którą powinniśmy iść. Systemy jakości gwarantujące wyższą jakość produktu i spełniające warunki do udzielenia wsparcia jak np. System QMP powinny być wspierane. UE zaleca taką politykę krajom członkowskim - zaznacza.
Źródło: portalspozywczy.pl