Po okresie zwyżek, czas na przeceny
Na rynku drobiu przetasowania. Ostatnie dni przynoszą spadki cen kurczaków o 7 - 8 proc. Nie trzeba się tu doszukiwać jakiejś spiskowej teorii. Obniżki wynikają z cyklu produkcji; wzrosła podaż, spadły więc ceny.
I to właściwie wszystkich elementów. Jedynie podroby nie poddają się presji cen. To teraz jeden z lepiej sprzedających się towarów, poszukiwany do produkcji pasztetów i wędlin. Kilogram wątróbek z kurczaka kosztuje 2,5 do 2 złotych 80 groszy, Żołądki około 4. To stawki dla podrobów mrożonych, kupowanych w hurtowych ilościach do przetwórstwa.
Ceny podrobów z kurczaka - mrożone, zł/kg
wątróbka | 2,50 - 2,80 |
serca | 3,00 - 3,40 |
żołądki | 4,00 |
Tymczasem na sklepowych półkach ceny podrobów zaczynają się od 5 złotych. To towar, którego stawki hurtowe i detaliczne są najbardziej zróżnicowane. Stałą cenę trzymają kury - Tu podaż wyraźnie spadła. Filety z kury rosołowej kosztują od 10,5 złotego, Z mięsnej przekraczają 11. Takie stawki to poziom zbliżony do cen filetów z kurczaka.
Filety z piersi - zł/kg
kura rosołowa | 10,50 - 10,80 |
kura mięsna | 11,20 |
kurczak | 11,80 - 12,20 |
Źródło: Agrobiznes, TVP1