Bardzo drogi, ale i bardzo owocny tydzień
Rynek wieprzowiny przeżywa największą od miesięcy hossę. Z każdą chwilą przybywa zamówień. Jak długo potrwa to handlowe eldorado trudno powiedzieć, bo w pełnym rozkwicie przeszkadzają wciąż rosnące ceny. Ale to nieuniknione.
Najważniejszy powód to wyraźny brak żywca. Mniejsza ilość tuczników na krajowym rynku sprawia, że wiele zakładów szuka surowca z importu.
A tu spotyka je niemiła niespodzianka, bo producenci w Belgii i Holandii też narzekają na brak tuczników. To sprawia, że z tygodnia na tydzień podnoszą stawki i są nieugięci w negocjacjach.
Jeśli dodamy do tego wzmożone zakupy, wysoki kurs euro i pogodę sprzyjającą większej konsumpcji wieprzowiny - otrzymamy prosty rachunek - na tańsze mięso przyjdzie jeszcze długo poczekać.
Mięso wieprzowe - zł/kg
krajowe kl. E i U | |
oferty sprzedaży | 6,90 - 7,70 |
importowane | |
ceny transakcyjne | 8,00 - 8,10 |
oferty sprzedaży | 8,00 - 8,20 |
Ale przetwórcy muszą mieć odpowiednią ilość surowca do przerobu, więc akceptują wszystkie stawki. W tym tygodniu za kilogram krajowych półtusz w klasie E trzeba zapłacić około 7 i pół złotego, transakcyjne stawki za półtusze z importu przekroczyły 8 złotych, a mimo to każda sprowadzana ilość sprzedawana jest od razu.
Wieprzowina import, giełdy towarowe - ceny transakcyjne, zł/kg
szynka z kością | 8,70 - 8,80 |
karkówka z kością | 9,80 - 9,90 |
schab bez kości | 15,70 - 15,80 |
Podobnie jak wszelkie partie schabu czy szynki. Minimalnie mniejsze jest zainteresowanie karkówką.
Źródło: Agrobiznes, TVP1