Sytuacja na rynku wołowiny
Jeśli o jakiejś produkcji mięsa można dzisiaj mówić, że jest opłacalna, to z całą pewnością jest nią produkcja wołowiny - twierdzą zgodnie handlowcy i eksperci.
Stały rynek zbytu i stabilne ceny - to główny atut. Jeśli coś się zmienia to z reguły na korzyść producentów.
I nie inaczej jest w tym tygodniu. Średnio o 10 - 30 groszy za kilogram w górę poszły ceny bydła w punktach skupu. A to za sprawą mniejszych dostaw. Ubojnie już narzekają na braki. Ale handlowcy uspokajają, że nie jest to efekt ograniczenia produkcji, ale wynik wzmożonych prac polowych. Efekt?
Wołowina, giełdy towarowe - zł/kg
ćwierci B | 10,50 - 11,00 |
ćwierci D | 8,40 |
ćwierci J | 10,00 - 10,30 |
Ćwierci z byków kosztują już 11 złotych za kilogram. Nie zraża to ani Włochów, ani Holendrów, którzy odbierają każdą ilość wołowiny dostępną na naszym rynku.
W górę pną się także stawki mięs produkcyjnych i elementów szlachetnych.
Wołowina, giełdy towarowe - zł/kg
mięsa drobne kl. I | 11,00 - 13,10 |
udziec | 15,90 - 16,10 |
polędwica | 47,00 - 67,00 |
Kilogram mięs drobnych w klasie pierwszej to koszt rzędu 13 złotych, za kilogram polędwicy trzeba zapłacić blisko 70 złotych.
Źródło: Agrobiznes, TVP1