Prezes PZPBM: Brakuje mechanizmów do szybkiej konsolidacji producentów bydła mięsnego
Problemem producentów bydła mięsnego jest niski stopień ich zorganizowania. Brakuje skutecznych mechanizmów do szybkiego konsolidowania się w grupy, co wpłynęło by na zwiększenie udziału dostaw bezpośrednich od producentów żywca do zakładów - tłumaczy Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.
Problemem jest też klasyfikacja EUROP. - System, w którym kupujący zabiera żywiec, i po kilku dniach informuje o jego wycenie i wartości jest sytuacją trudną do budowania zaufania na linii rolnik - ubojnia - zauważa prezes PZPBM. - Aktywni, dobrze zorganizowani handlowcy nie mają interesu, aby rolnicy przestawili się na sprzedaż na WBC (zapłata za mięso), co można zrozumieć. Producenci żywca w wyniku tego układu sił decydują się w więszości na sprzedaż na wage żywą. Nie do końca zdają sobie sprawę, że ich sztuka żywca może być warta 5 lub 7 pln/kg - dodaje.
Zdaniem Wierzbickiego sytuacja powinna się zmieniać. - Będzie następowała specjalizacja w odchowie cieląt, produkcji żywca (opasie). Będą wzmacniały się powiązania producentów żywca z zakładami - prognozuje prezes PZPBM. - Wdrażany przez nasze zrzeszenie system jakości QMP będzie sprzyjał wzmocnieniu takiego trendu - zaznacza.
Źródło: portalspozywczy.pl