USA otwiera granice dla polskiego drobiu
Z dniem 22 czerwca 2009 r. agencja inspekcji weterynaryjnej i fitosanitarnej Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS) amerykańskiego Departamentu Rolnictwa znosi zakaz importu żywego drobiu, mięsa drobiowego i jaj (poza jajami wylęgowymi), a także ptactwa do polowań sportowych oraz innych ptaków z Polski oraz z Niemiec (oprócz Saksonii).
Decyzja APHIS jest wynikiem przeprowadzonej przez agencję oceny występowania wirusa "ptasiej grypy" typu H5N1 w produkcji drobiu w tych dwóch krajach, na podstawie danych dostarczonych przez krajowe agencje podczas i po wykryciu ognisk choroby w latach 2006 i 2007. Badania wykazały, że zarówno Niemcy, jak i Polska mają odpowiednie systemy wykrywania i kontroli choroby. W związku z tym, APHIS znosi m.in. obowiązek, na podstawie którego importowi przetworzonego mięsa drobiowego z Niemiec i Polski towarzyszyć musi pozwolenie służb weterynaryjnych oraz certyfikat agencji rządowej potwierdzający, że produkt został przetworzony zgodnie ze standardami APHIS.
Agencja zezwala również na przewóz nieprzetworzonych produktów drobiowych z Niemiec i Polski w bagażu podróżnym oraz znosi ograniczenia określające regiony w Niemczech (oprócz Saksonii) i w Polsce, z których przetworzone mięso drobiowe może być wwiezione do USA w bagażu podróżnym. Żywe ptactwo z Polski i Niemiec nadal będzie podlegać inspekcji w porcie przeznaczenia, jak również kwarantannie po-importowej, chyba że otrzyma zwolnienie od APHIS lub wjeżdża do USA w celach badawczych i towarzyszy mu odpowiednie zezwolenie.
Źródło: FAMMU/FAPA