Sytuacja na rynku wieprzowiny
Tydzień temu wszyscy zastanawiali się w którą stronę pójdzie rynek wieprzowiny, teraz odpowiedź jest już pewna - tylko w górę.
Większość firm już zdecydowało się na podwyżki. Jak przekonują przetwórcy handel zaakceptował wyższe stawki więc i ubojnie mogły pozwolić sobie na zmiany w cennikach. Chociaż prawdę mówiąc innego wyjścia po prostu nie mają.
Wiele zakładów ratuje się importem, ale przy wysokim kursie euro z reguły są to tylko ilości uzupełniające. Bazą wciąż postaje krajowa produkcja.
W punktach skupu stawka 5 złotych za kilogram zagościła już na dobre.
Tuczniki - zł/kg
S | 6,50 - 6,75 |
E | 6,40 - 6,70 |
U | 6,20 - 6,43 |
R | 5,90 - 6,16 |
O | 5,35 - 5,72 |
P | 4,83 - 5,52 |
W klasyfikacji poubojowej klasa "S" kosztuje dziś najczęściej powyżej 6 i pół złotego za kilogram. Granicę 6 złotych przekracza nawet klasa "R". Porównując z ubiegłym rokiem stawki są o ponad złotówkę wyższe.
Prosięta - targowiska, zł/parę
woj. lubelskie | 300 - 400 |
woj. mazowieckie | 300 - 440 |
woj. łódzkie | 300 - 500 |
woj. śląskie | 320 |
woj. pomorskie | 320 - 380 |
woj. świętokrzyskie | 320 - 450 |
woj. małopolskie | 400 - 500 |
Znacznie drożej jest także na targowiskach, wg GUS para prosiąt wyceniana jest teraz średnio na 360 złotych, to ponad dwa razy wyżej niż w 2008.
Źródło: Agrobiznes, TVP1