Ceny drobiu cały czas pną się w górę
A wszystko przez duże braki surowca. W ciągu tygodnia kurczaki zdrożały średnio o 30 groszy. Tuszki kosztują nawet 6 złotych 20 groszy za kilogram.
Zakłady drobiarskie starają się podpisać teraz jak najwięcej umów na dostawy towaru. Na tej podstawie można wywnioskować, że podaż kurczaków wzrośnie dopiero w połowie lipca, a indyków o miesiąc później - uważają maklerzy.
Prawie całość drobiu sprzedawana jest od razu. Mrozi się tylko części rosołowe oraz serca i wątróbki, które szybko się psują, a małych ilości nie opłaca się transportować.
Kurczaki, giełdy towarowe - ceny transakcyjne, zł/kg
ćwiartki | 5,80 - 6,20 |
uda z kością | 6,00 - 6,50 |
skrzydełka | 4,50 - 5,50 |
Ćwierci kurczaka kosztują teraz maksymalnie tyle, ile tuszki. Uda z kością dochodzą już nawet do 6,5 złotego za kilogram, ale w ofertach sprzedaży trudno je znaleźć. Maksymalne ceny skrzydełek są tylko o złotówkę niższe.
Ich także brakuje, a niedostatek towaru tym bardziej odczuwają handlowcy, że mamy pełnię sezonu grillowego.
Podroby z kurczaka, giełdy towarowe - ceny transakcyjne, zł/kg
wątróbka | 2,50 - 3,30 |
serca | 4,00 - 4,50 |
żołądki | 3,60 - 4,20 |
Problem jest także z zakupami podrobów, nie brakuje tylko wątróbki z kurczaka, za którą trzeba zapłacić maksymalnie 3,30 złotych za kilogram.
Filety z piersi drobiowych, giełdy towarowe - ceny transakcyjne, zł/kg
z kurczaków | 12,10 - 13,50 |
z indyków | 14,50 - 15,50 |
Bardzo drogie są filety. Te z piersi kurczaka kosztują maksymalnie 13,5 złotego, z indyka przekroczyły 14,5 złotego za kilogram. A niektórzy żądają nawet o złotówkę więcej.
Źródło: Agrobiznes, TVP1