Ten tydzień miał przynieść cenową odwilż i przełom w handlu wieprzowiną
Ale tak się nie stało, a z rynków nie płyną żadne informacje, które mogłyby sytuację odwrócić. Wydawało się, iż ceny wieprzowiny są już tak wyśrubowane, że teraz muszą już tylko spadać. Ale wyższe stawki w Europie i niekorzystny dla nas kurs euro tylko je podniosły.
Padają kolejne rekordy. Zapotrzebowanie byłoby zdecydowanie większe gdyby nie ceny. Od wczoraj kilogram wieprzowiny zdrożał średnio o 20 groszy.
Półtusze wieprzowe kl. E, import - giełdy towarowe, zł/kg
oferty sprzedaży | 7,90 - 8,10 |
oferty kupna | 7,70 - 7,80 |
Realizowane są głównie zamówienia z ubiegłego tygodnia, do nowych transakcji dochodzi jedynie wtedy, gdy kupującym uda się wynegocjować niższe stawki. Ale to zdarza się niezwykle rzadko.
Za belgijskie czy duńskie półtusze w klasie E trzeba dzisiaj zapłacić około 8 złotych, To poziom nie do przekroczenia dla kupujących, którzy górną granicę swoich możliwości postawili dwadzieścia groszy niżej.
Wieprzowina, import - giełdy towarowe, zł/kg
maksymalne oferty kupna | |
karkówka | 9,50 |
szynka | 8,20 |
oferty sprzedaży | |
karkówka | 9,50 - 9,80 |
szynka | 8,20 - 8,50 |
Za półtuszami w górę poszybowały też notowania większości elementów. Tu także coraz rzadziej dochodzi do porozumienia. Producenci podnoszą cenniki, a przetwórcy polują na niższe stawki.
I tak zapowiada się kolejny tydzień.
Źródło: Agrobiznes, TVP1