Na rynku wieprzowiny stawki znowu wzrosły
Taka sytuacja sprawia, że kupujący ograniczają ilość zawieranych transakcji do niezbędnego minimum, a sprzedającym tak zawęża się rynek zbytu, że nie bardzo wiedzą co dalej robić z surowcem. Niestety, wszystko wskazuje na to, że w najbliższych tygodniach może być tylko drożej.
Tym, co różni ostatni tydzień w handlu wieprzowiną od poprzednich jest skala wzrostów. Jeszcze w ubiegły piątek za kilogram krajowych półtusz w klasie E płacono 6 złotych 80 groszy.
Półtusze kl. E, giełdy towarowe - oferty sprzedaży, zł/kg
importowane | |
teraz | 7,70 - 7,80 |
tydzień temu | 7,60 - 7,70 |
krajowe | |
teraz | 6,50 - 7,50 |
tydzień temu | 6,30 - 6,80 |
Dzisiaj jest drożej nawet o 70 groszy za kilogram. A wszystko, przez podwyżki w Europie - zachodnie półtusze kosztują już 7 złotych 80 groszy za kilogram. Jaki los czeka krajowy surowiec, trudno prognozować.
Pewne jest tylko to, że przetwórcy mając do wyboru polskie i belgijskie półtusze w zbliżonej cenie, wybierają te importowane. Podobnie jest z elementami szlachetnymi. Najchętniej kupowana jest teraz szynka w cenie 8 złotych 30 groszy za kilogram.
Wieprzowina z importu, giełdy towarowe - ceny transakcyjne, zł/kg
szynka z kością | 8,20 - 8,30 |
karkówka z kością | 9,40 - 9,50 |
schab bez kości | 15,30 - 15,80 |
Drugie miejsce pod względem zainteresowania kupujących zajmuje schab. Nie ma natomiast chętnych na karkówkę, co biorąc pod uwagę sezon grillowy jest nietypowym zjawiskiem. Zdaniem handlowców to wynik cen i większych zakupów karkówki w ubiegłym miesiącu.
Źródło: Agrobiznes, TVP1