Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku mięsa

Sytuacja na rynku mięsa

Handel mięsem zarówno w wielkich sieciach, jak i w tradycyjnej sprzedaży spadł zdaniem ekspertów aż o 30 proc.

Rynek robi się coraz trudniejszy, bo choć chętnych do zakupu niewielu, na obniżki nie ma miejsca - mówią maklerzy. Wszystko przez niską podaż krajowego surowca.

Zmian można byłoby oczekiwać, gdyby kurs euro spadł do poziomu przynajmniej 4 złotych 15 groszy. Ale na to w najbliższym czasie się nie zanosi. W dodatku za zachodnią granicą co tydzień ceny mięsa idą w górę o kolejne 5 eurocentów.

Jedynym wyjątkiem jest tylko schab bez kości. W związku z tym import jest wciąż niewielki i stanowi wyłącznie uzupełnienie krajowych niedoborów.

A eksport? Wciąż pozostawia wiele do życzenia. O szczęściu mogą jedynie mówić firmy wysyłające na zachód wołowinę. Ten rynek jest od dawna poukładany i gwarantuje opłacalność. Ceny najczęściej kształtują się od 2 do 2,5 euro za kilogram.

Źródło: Agrobiznes, TVP1