Rosja może zaprzestać importu wieprzowiny
Według przewidywań rosyjskiej unii mięsnej, Rosja może w tym roku zrezygnować z dalszego importu mięsa wieprzowego. Jest to związane ze wzrostem krajowej produkcji oraz obniżeniem popytu na mięsa czerwone wraz ze spadkiem siły nabywczej konsumentów.
W 2008 r. produkcja wieprzowiny w Rosji wyniosła 2 mln ton, a konsumpcja 2,75 mln ton. Niedobór podaży został uzupełniony importem 790,9 tys. ton. W 2009 r. przewiduje się 8 proc. wzrost produkcji do ok. 2,16 mln ton oraz spadek spożycia o 20 proc. do 2,2 mln ton, co oznacza prawie zerowe zapotrzebowanie na importowaną wieprzowinę.
Dane rosyjskiego ministerstwa rolnictwa za pierwszy kwartał br. wskazują na 8,2 proc. zwiększenie produkcji wieprzowiny w stosunku do tego samego okresu roku ubiegłego. Oznacza to, że pomimo kryzysu ekonomicznego, miejscowi producenci trzody utrzymali ubiegłoroczne tempo wzrostu produkcji. Głównymi czynnikami rozwoju rosyjskiego sektora wieprzowiny jest pomoc państwa dla sektora oraz ochrona rynku przed nadmiernym importem.
Pod koniec 2008 r. władze rosyjskie podwyższyły na okres jednego roku pozakontyngentowe cła na przywóz wieprzowiny z zagranicy. W I kwartale 2009 r. import wieprzowiny do Rosji obniżył się o 39 proc. stosunku do I kwartału 2008 r. i wyniósł 93,3 tys. ton. Głównymi dostawcami były Brazylia, USA i Kanada.
Źródło: FAMMU/FAPA