Rośnie zapotrzebowanie na ekologiczne produkty z wieprzowiny
Mimo recesji, przedstawiciele Danish Crown (największego eksportera mięsa na świecie) zaobserwowali radykalny wzrost popytu na ekologiczne mięso wieprzowe produkowane w Danii.
Według dyrektora firmy Friland, związanej z produkcją organiczną (jej właścicielem jest Danish Crown), sprzedaż w ostatnim kwartale 2008 roku obniżyła się, ale ponownie większe zainteresowanie odnotowano na początku 2009 roku. Wzrost w ostatnich miesiącach objął m.in. eksport ekologicznego mięsa wieprzowego do Niemiec oraz Francji.
Dalszy wzrost sprzedaży na unijnych rynkach jest oczekiwany również w przyszłości. Ceny produktów z sektora ekologicznego pozostają na niższym poziomie w porównaniu do okresu, gdy sytuacja na rynku była korzystniejsza. Jednak w związku z coraz większymi zamówieniami, ceny mogą stopniowo powracać do dawnej wysokości.
Źródło: FAMMU/FAPA