Na giełdach towarowych przeceny drobiu już widać
W parze z taniejącą od kilku dni wieprzowiną idą także spadki cen drobiu.
Nie ma co liczyć na to, ze wprowadzone przez Białoruś embargo na nasze mięso wieprzowe zwiększy popyt na drób eksportowy, bo konkurencję dla nas stanowią inne państwa europejskie takie jak Holandia, Włochy i częściowo Niemcy. A my specjalizujemy się w konkretnym asortymencie.
Na wschód sprzedajemy głównie mięsa produkcyjne oraz podroby. Za kilogram wątróbek i serc z kurczaka odbiorcy płacą 1,10 EUR. Czasami wysyłamy tam także udźce z indyków oraz skrzydełka z kurczaków klasy B, które kosztują 0,70 EUR za kilogram.
Drób - ceny eksportowe, EUR/kg
wątróbki i serca kurczaków | 1,10 |
skrzydełka kl. B | 0,70 |
udźce z indyków | 2,90 |
W asortymencie przeznaczonym na rynek krajowy cały czas obniżki. Tanieją tuszki, ćwiartki z kurczaków oraz filety. Nie ma w ogóle chętnych na korpusy i mięso mechanicznie odkostnione, dlatego ceny tego towaru gwałtownie spadają. Coraz mniej trzeba zapłacić też za wątróbki drobiowe i żołądki.
Kurczaki - ceny transakcyjne, zł/kg
tuszki | 4,90 - 5,00 |
ćwiartki | 5,00 - 5,20 |
skrzydełka | 5,00 |
Niezmienne w tym okresie zainteresowanie jest tylko skrzydełkami na grilla, a ceny bardzo wysokie, średnio 5 złotych za kilogram. To podobnie jak kosztują ćwiartki z kurczaków, a to rzadkie zjawisko.
Źródło: Agrobiznes, TVP1