Ceny zbóż, notowania, aktualności

OIE: Nie ma potrzeby wprowadzania środków zapobiegawczych w handlu wieprzowiną

OIE: Nie ma potrzeby wprowadzania środków zapobiegawczych w handlu wieprzowiną

Z uwagi na przypadki zachorowań ludzi powiązane z wirusem A/H1N1, określane jako świńska grypa, Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (OIE) pragnie przedstawić dalsze wyjaśnienia z perspektywy zdrowia zwierząt, w szczególności w aspekcie międzynarodowego handlu wieprzowiną i jej przetworami.

Dostępne informacje nie wskazują obecnie, iż pojawienie się choroby w Stanach Zjednoczonych i Meksyku poprzedzone było wybuchem świńskiej grypy.

W ciągu najbliższych kilku dni przeprowadzane badani naukowe powinny potwierdzić, czy wirus przenoszony pomiędzy ludźmi może zakażać różne gatunki zwierzęta: świnie, drób i konie.

Błędem jest nazywanie wirusa "świńską grypą". Przenoszony wirus zawiera genetyczne komponenty pochodzące od ludzi, ptactwa oraz świń. OIE proponuje aby określać nowy wirus mianem "Grypa Północno-Amerykańska", stosując taką samą nomenklaturę jak w przypadku Grypy Azjatyckiej i Grypy Hiszpańskiej (tzw. Hiszpanki).

Z uwagi na fakt, iż na terenach gdzie pojawiły się zachorowania ludzi nie odkryto przypadku zakażenia zwierząt, nie ma powodu wprowadzania specjalnych środków zapobiegawczych w obszarze międzynarodowego handlu wieprzowiną i jej przetworami oraz podawania do wiadomości, że konsumpcja produktów wieprzowych wiąże się z ryzykiem zakażenia.

Źródło: www.oie.int