Ceny zbóż, notowania, aktualności

Eksport mięsa z Niemiec do Polski wzrósł prawie dwukrotnie

Eksport mięsa z Niemiec do Polski wzrósł prawie dwukrotnie

W 2008 roku eksport przetworzonych produktów spożywczych z Niemiec do Polski osiągnął wartość 1,9 mld mld euro. Oznacza to wzrost aż o 44 proc. w stosunku do ubiegłego roku. Najbardziej wzrósł eksport mięsa. Wysoki wynik osiągnęły też tłuszcze i oleje.

Eksport mięsa z Niemiec do Polski wzrósł w ubiegłym roku prawie dwukrotnie. Wyniósł on 416 mln euro. Podobnie dynamicznie rozwijał się eksport olejów i tłuszczów roślinnych. Jego wartość szacuje się na ponad 193 mln. euro. Kolejne trzy pozycje w rankingu towarów eksportowych z Niemiec do Polski zajmują kolejno: wyroby kakaowe, kawa, oraz wyroby piekarnicze.

Polska natomiast dostarczyła do Niemiec w 2008 roku przetworzone produkty spożywcze o wartości 2 mld euro i ma tym samym, podobnie jak w latach poprzednich, dodatni bilans handlowy. Najważniejszymi produktami eksportowymi było mięso i wyroby mięsne, produkty mleczne oraz produkty piekarnicze i przetworzone owoce.

Polska z 38 milionami mieszkańców jest jednym z najważniejszych partnerów handlowych niemieckiego przemysłu spożywczego. Bezpośrednie sąsiedztwo i przystąpienie Polski do UE w 2004 roku doprowadziły do dalszego zintensyfikowania kontaktów handlowych z Niemcami i do wzrostu wzajemnej wymiany handlowej.

Źródło: portalspozywczy.pl