W cieniu świńskiej grypy w naszych zakładach mięsnych na razie bardzo spokojnie
Większość firm nie decydowała się dziś na żadne zmiany w cennikach. Bo mimo małej podaży żywca wieprzowego na krajowym podwórku tyle ile potrzeba z reguły udaje się kupić. Tylko zakłady zlokalizowane blisko zachodniej granicy, mimo wzrostu kursu euro i wyższych cenach tuczników nadal decydują się na import.
Ale teraz rolnicy zastanawiają się, czy świńska grypa nie będzie oznaczała większego zainteresowania naszym mięsem. Liczą na to, że sieci handlowe zwiększą zamówienia. A wtedy dalszy wzrost cen były znów możliwy.
Tuczniki - zł/kg
S | 6,00 - 6,41 |
E | 6,00 - 6,29 |
U | 5,80 - 6,03 |
R | 5,60 - 5,76 |
O | 5,10 - 5,64 |
P | 4,40 - 5,25 |
W punktach skupu obowiązuje dziś najczęściej stawka 4 złotych 70 groszy za kilogram. W klasyfikacji poubojowej najwyższe klasy "S" i "E" wyceniane są powyżej 6 złotych. Klasa "U" bywa już poniżej. Notowania "R-ki" zaczynają się od 5 złotych 60 groszy.
Równie stabilnie na targowiskach.
Prosięta, targowiska - zł/parę
woj. kujawsko-pomorskie | 280 - 380 |
woj. świętokrzyskie | 280 - 450 |
woj. mazowieckie | 280 - 500 |
woj. łódzkie | 300 - 420 |
woj. pomorskie | 330 - 400 |
woj. małopolskie | 400 - 590 |
Ceny prosiąt w większości województw wahają się od 300 do 400 złotych za parę. Drożej bywa na Mazowszu i w Małopolsce.
Źródło: Agrobiznes, TVP1