Handel drobiem na giełdach towarowych jest teraz mocno ograniczony
Powody są dwa. Z jednej strony brakuje części asortymentów, z drugiej na pozostałe nie ma chętnych. Niektórzy przetwórcy zaopatrują się bowiem w surowiec bezpośrednio u producentów, a na giełdach szukają tylko cenowych okazji lub surowca, którego nigdzie nie udało im się kupić. Taka sytuacja sprawia, że zamieszanie w cennikach jest ogromne.
Popytu nie brakuje na elementy szlachetne, takie jak udźce czy filety z piersi. Producenci są wręcz zadowoleni, tym bardziej, że cenniki tego asortymentu cały czas pną się w górę. Rozpiętość pomiędzy najmniejszą, a największą stawką jest ogromna.
Elementy drobiowe, giełdy towarowe - oferty sprzedaży, zł/kg
podudzie z kurczaka | 6,50 - 6,60 |
nogi z kurczaka | 6,20 - 10,80 |
filety z piersi kurczaka | 11,80 - 12,00 |
podudzia z indyka | 5,80 - 9,70 |
udźce z indyka | 10,30 - 12,80 |
filety z piersi z indyka | 12,80 - 13,60 |
Podudzia z kurczaków zdrożały zaledwie o 10 groszy, ale już udźce z indyków aż o 2 i pół złotego za kilogram. Wszystko przez olbrzymie zainteresowanie indyczym mięsem, zarówno ze strony naszych zachodnich kontrahentów, jak i krajowych odbiorców.
Chętnych do kupna jest tak wielu, że elementy z indyków pojawiają się w giełdowych ofertach sprzedaży coraz rzadziej i w coraz mniejszych ilościach. W cedułach niewiele jest także podrobów.
Podroby, giełdy towarowe - oferty sprzedaży, zł/kg
serca z indyka | 3,40 - 3,50 |
serca z kurczaka | 4,00 - 4,50 |
wątróbki z indyka | 3,90 - 4,50 |
wątróbki z kurczaka | 2,45 - 3,40 |
żołądki z kurczaka | 4,40 - 4,50 |
Klienci, kupujący w połowie marca każdą ich ilość, teraz bardzo ograniczyli zamówienia. A to nie pozostało bez wpływu na ceny. Jedne pozostały bez zmian, inne mocno spadły.
Źródło: Agrobiznes, TVP1