Ceny zbóż, notowania, aktualności

Handel wieprzowiną mógłby być większy, a ceny nieco niższe

Handel wieprzowiną mógłby być większy, a ceny nieco niższe

Ale na obniżki na razie nie ma co liczyć, bo kolejny raz rosną notowania w Europie, a nasz rynek goni te stawki.

Przedświąteczny tydzień na rynku wieprzowiny upłynął głownie pod znakiem realizacji wcześniejszych zamówień, ale piątek i sobota pozwoliły firmom handlowym i maklerom na spore zwiększenie obrotów.

Handel był wzmożony, bo ceny wieprzowiny, które przez cały wcześniejszy okres szaleńczo pięły się w górę, w piątek spadły nawet o dwa złote za kilogram. Przetwórcy i pośrednicy, którzy mieli możliwość szybkiego zorganizowania transportu i zmagazynowania mięsa, korzystali z okazji i dokonywali zakupów.

Elementy wieprzowe, giełdy towarowe - ceny maksymalne, zł/kg

z kością bez kości
szynka 8,50 11,70
karkówka 10,50 13,50
schab 11,80 18,00

Ale niższe stawki skończyły się tak szybko, jak się pojawiły. I dzisiaj znów jest drogo. Maksymalne oferty sprzedaży elementów szlachetnych wahają się od około 9 do nawet 18 złotych za kilogram.

Najbardziej popularna teraz karkówka kosztuje 12 złotych. Bardzo zdrożał asortyment produkcyjny.

Wieprzowina, elementy produkcyjne - giełdy towarowe, zł/kg

skórki wieprzowe 1,70 - 2,80
tłuszcz twardy 2,35 - 3,88
tłuszcz miękki 1,65 - 4,00
podgardla 4,73 - 5,90
słonina 1,77 - 6,00
mięsa drobne kl. I 10,50 - 11,50

Cena tłuszczów sięgnęła 4 złotych, słoniny i podgardli 6 - ciu. Ponad 11 złotych za kilogram trzeba zapłacić za mięsa drobne w klasie pierwszej.

Źródło: Agrobiznes, TVP1