Handel wieprzowiną mógłby być większy, a ceny nieco niższe
Ale na obniżki na razie nie ma co liczyć, bo kolejny raz rosną notowania w Europie, a nasz rynek goni te stawki.
Przedświąteczny tydzień na rynku wieprzowiny upłynął głownie pod znakiem realizacji wcześniejszych zamówień, ale piątek i sobota pozwoliły firmom handlowym i maklerom na spore zwiększenie obrotów.
Handel był wzmożony, bo ceny wieprzowiny, które przez cały wcześniejszy okres szaleńczo pięły się w górę, w piątek spadły nawet o dwa złote za kilogram. Przetwórcy i pośrednicy, którzy mieli możliwość szybkiego zorganizowania transportu i zmagazynowania mięsa, korzystali z okazji i dokonywali zakupów.
Elementy wieprzowe, giełdy towarowe - ceny maksymalne, zł/kg
z kością | bez kości | |
szynka | 8,50 | 11,70 |
karkówka | 10,50 | 13,50 |
schab | 11,80 | 18,00 |
Ale niższe stawki skończyły się tak szybko, jak się pojawiły. I dzisiaj znów jest drogo. Maksymalne oferty sprzedaży elementów szlachetnych wahają się od około 9 do nawet 18 złotych za kilogram.
Najbardziej popularna teraz karkówka kosztuje 12 złotych. Bardzo zdrożał asortyment produkcyjny.
Wieprzowina, elementy produkcyjne - giełdy towarowe, zł/kg
skórki wieprzowe | 1,70 - 2,80 |
tłuszcz twardy | 2,35 - 3,88 |
tłuszcz miękki | 1,65 - 4,00 |
podgardla | 4,73 - 5,90 |
słonina | 1,77 - 6,00 |
mięsa drobne kl. I | 10,50 - 11,50 |
Cena tłuszczów sięgnęła 4 złotych, słoniny i podgardli 6 - ciu. Ponad 11 złotych za kilogram trzeba zapłacić za mięsa drobne w klasie pierwszej.
Źródło: Agrobiznes, TVP1