Bydgoskie Zakłady Mięsne wznawiają produkcję
Bydgoskie Zakłady Mięsne wznawiają produkcję. Pierwsze produkty, kabanosy, mają szansę trafić do sklepów w ciągu kilku tygodni.
Zakłady Byd-Meat (ich częścią produkcyjną była spółka Kujawy) upadły latem ubiegłego roku. Firma zbankrutowała, gdy zabrakło jej pieniędzy na spłatę kredytu, zaciągniętego by sfinansować budowę nowej siedziby przy ul. Przemysłowej.
Zakład Kujawy został reaktywowany przez rolniczą grupę producencką, w skład której wchodzi kilkanaście dużych gospodarstw położonych w okolicach Bydgoszczy. - W środę wznawiamy produkcję - mówi nowy prezes Piotr Filipiak.
Zaczynają od produkcji kabanosów. Na początek chcą bazować na starych, sprawdzonych recepturach. - Choćby słynnej białej kiełbasie, którą lubią bydgoszczanie - mówi prezes. - Ale mamy plany, aby w przyszłości wprowadzać nowe wyroby. Jestem pewien, że wędliny z Bydgoskich Zakładów Mięsnych będą chętnie kupowane. Niestety, nie zdążymy z nimi na święta. Myślę, że będą w sprzedaży za kilka tygodni.
- Docelowo chcemy mieć produkcję na poziomie 40 ton na dobę. Nasz dział sprzedaży już pracuje. Chcemy, aby nasze wyroby były kupowane nie tylko w Bydgoszczy i w Polsce, ale planujemy je eksportować za granicę - mówi prezes. Zakłady na razie nie planują otwierania własnych sklepów firmowych. - Będziemy sprzedawali nasze wyroby w zaprzyjaźnionych punktach - mówi Filipiak.
Źródło: gazeta.pl