Ceny zbóż, notowania, aktualności

Na rynku drobiu coraz drożej

Na rynku drobiu coraz drożej

Ale myliłby się ten, kto sądzi, że wysokie ceny są zaporą dla kupujących i surowiec się odkłada. Wręcz przeciwnie. Przetwórcy kupują i to sporo, a branża stara się nadążyć za popytem. Handlowcy oceniają, że ostatnie transakcje zostaną zawarte najpóźniej 6 kwietnia.

W górę pną się stawki większości oferowanych elementów drobiowych.

Elementy drobiowe, giełdy towarowe - oferty sprzedaży, zł/kg

skrzydła z kurczaka 3,90 - 5,00
skrzydła z indyka 5,70 - 6,20
ćwiartki z kurczaka 5,80 - 7,90

To czego najbardziej brakuje drożeje najszybciej. Stawki za kilogram skrzydeł, zarówno z indyków, jak i kurczaków są wyższe o kilkadziesiąt groszy niż przed tygodniem. Blisko dwa złote więcej trzeba zapłacić za ćwiartki z kurczaka, które powoli stają się towarem deficytowym. O złotówkę producenci podnieśli stawki za drobiowe filety z piersi.

Elementy drobiowe, giełdy towarowe - oferty sprzedaży, zł/kg

filety z piersi kurczaka 11,80 - 12,80
filety z piersi indyka 12,20 - 13,60

Kilogram indyczych przekroczył poziom 13 i pół złotego. Ale cenowym rekordzistą ostatnich dni są indycze udźce. Za kilogram sprzedawcy żądają dwa i pół złotego więcej niż kilka dni temu. Drożeją także podroby. Najbardziej te, o które najtrudniej - czyli serca z indyków.

Za kilogram trzeba teraz zapłacić prawie złotówkę więcej niż w ubiegłym tygodniu. Podroby z kurczaków, chociaż także trudno dostępne w większości nie zmieniły cen.

Źródło: Agrobiznes, TVP1