Na rynku drobiu coraz drożej
Ale myliłby się ten, kto sądzi, że wysokie ceny są zaporą dla kupujących i surowiec się odkłada. Wręcz przeciwnie. Przetwórcy kupują i to sporo, a branża stara się nadążyć za popytem. Handlowcy oceniają, że ostatnie transakcje zostaną zawarte najpóźniej 6 kwietnia.
W górę pną się stawki większości oferowanych elementów drobiowych.
Elementy drobiowe, giełdy towarowe - oferty sprzedaży, zł/kg
skrzydła z kurczaka | 3,90 - 5,00 |
skrzydła z indyka | 5,70 - 6,20 |
ćwiartki z kurczaka | 5,80 - 7,90 |
To czego najbardziej brakuje drożeje najszybciej. Stawki za kilogram skrzydeł, zarówno z indyków, jak i kurczaków są wyższe o kilkadziesiąt groszy niż przed tygodniem. Blisko dwa złote więcej trzeba zapłacić za ćwiartki z kurczaka, które powoli stają się towarem deficytowym. O złotówkę producenci podnieśli stawki za drobiowe filety z piersi.
Elementy drobiowe, giełdy towarowe - oferty sprzedaży, zł/kg
filety z piersi kurczaka
11,80 - 12,80
filety z piersi indyka
12,20 - 13,60
Kilogram indyczych przekroczył poziom 13 i pół złotego. Ale cenowym rekordzistą ostatnich dni są indycze udźce. Za kilogram sprzedawcy żądają dwa i pół złotego więcej niż kilka dni temu. Drożeją także podroby. Najbardziej te, o które najtrudniej - czyli serca z indyków.
Za kilogram trzeba teraz zapłacić prawie złotówkę więcej niż w ubiegłym tygodniu. Podroby z kurczaków, chociaż także trudno dostępne w większości nie zmieniły cen.
Źródło: Agrobiznes, TVP1