Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku drobiu

Sytuacja na rynku drobiu

Transakcji jak na lekarstwo, ale nie ze względu na brak popytu, a wręcz przeciwnie.

Zainteresowania drobiem od około dwóch tygodni jest tak duże, że na giełdach brakuje towaru. Ceny albo utrzymują się na wysokim poziomie z ubiegłego tygodnia, albo pną się w górę - wszystko zależy od dostępności i popularności asortymentu.

Bardzo dużą popularnością cieszą się podroby. Jeśli jeszcze jakiś czas temu można było mówić o surowcu odkładającym się w magazynach, teraz mroźnie świecą pustkami.

Podroby, giełdy towarowe - oferty sprzedaży, zł/kg

serca z indyka 3,40
serca z kurczaka 4,00 - 5,10
wątróbki z indyka 3,91 - 4,45
wątróbki z kurczaka 2,45 - 4,50
żołądki z kurczaka 4,00 - 4,50

O ile serca i wątróbkę można jeszcze czasami kupić, to z żołądkami jest już dużo większy problem, bo praktycznie nie ma ich w ofertach. Klienci zaopatrują się teraz w większość towaru najczęściej bezpośrednio na rynku i na giełdach tylko dokupują surowiec. Dobrze jest więc mieć stałego dostawcę, który zagwarantuje odpowiednią ilość drobiu.

Elementy drobiowe, giełdy towarowe - oferty sprzedaży, zł/kg

skrzydła z kurczaka 1,50 - 4,90
ćwiartki z kurczaka 5,50 - 6,00
mięsa drobne z piersi z kurczaka 7,80 - 8,10
mom z indyka 2,40 - 2,70
skrzydła z indyka 5,40 - 5,80
mięsa drobne z piersi z indyka 10,00 - 10,30

A poszukiwane jest w zasadzie wszystko. Najpopularniejszy jest teraz asortyment typowo produkcyjny - mięsa drobne z piersi czy mięsa mechanicznie odkostnione, a ich ceny codziennie są wyższe. Podobnie rosną notowania elementów szlachetniejszych.

Elementy drobiowe, giełdy towarowe - oferty sprzedaży, zł/kg

podudzia z kurczaka 6,20 - 6,50
nogi z kurczaka 6,20 - 10,50
filety z piersi kurczaka 11,80 - 11,90
podudzia z indyka 5,40 - 9,70
uda z indyka 10,20 - 10,30
filety z piersi indyka 11,60 - 12,60

Stawki za nogi czy udźce przekroczyły już 10 złotych za kilogram. W górę pną się także ceny filetów z piersi. Ten typowo eksportowy surowiec z kurczaków kosztuje około 12 złotych za kilogram, z indyków blisko 13 złotych.

Źródło: Agrobiznes, TVP1