Sytuacja na rynku drobiu
Transakcji jak na lekarstwo, ale nie ze względu na brak popytu, a wręcz przeciwnie.
Zainteresowania drobiem od około dwóch tygodni jest tak duże, że na giełdach brakuje towaru. Ceny albo utrzymują się na wysokim poziomie z ubiegłego tygodnia, albo pną się w górę - wszystko zależy od dostępności i popularności asortymentu.
Bardzo dużą popularnością cieszą się podroby. Jeśli jeszcze jakiś czas temu można było mówić o surowcu odkładającym się w magazynach, teraz mroźnie świecą pustkami.
Podroby, giełdy towarowe - oferty sprzedaży, zł/kg
serca z indyka | 3,40 |
serca z kurczaka | 4,00 - 5,10 |
wątróbki z indyka | 3,91 - 4,45 |
wątróbki z kurczaka | 2,45 - 4,50 |
żołądki z kurczaka | 4,00 - 4,50 |
O ile serca i wątróbkę można jeszcze czasami kupić, to z żołądkami jest już dużo większy problem, bo praktycznie nie ma ich w ofertach. Klienci zaopatrują się teraz w większość towaru najczęściej bezpośrednio na rynku i na giełdach tylko dokupują surowiec. Dobrze jest więc mieć stałego dostawcę, który zagwarantuje odpowiednią ilość drobiu.
Elementy drobiowe, giełdy towarowe - oferty sprzedaży, zł/kg
skrzydła z kurczaka | 1,50 - 4,90 |
ćwiartki z kurczaka | 5,50 - 6,00 |
mięsa drobne z piersi z kurczaka | 7,80 - 8,10 |
mom z indyka | 2,40 - 2,70 |
skrzydła z indyka | 5,40 - 5,80 |
mięsa drobne z piersi z indyka | 10,00 - 10,30 |
A poszukiwane jest w zasadzie wszystko. Najpopularniejszy jest teraz asortyment typowo produkcyjny - mięsa drobne z piersi czy mięsa mechanicznie odkostnione, a ich ceny codziennie są wyższe. Podobnie rosną notowania elementów szlachetniejszych.
Elementy drobiowe, giełdy towarowe - oferty sprzedaży, zł/kg
podudzia z kurczaka
6,20 - 6,50
nogi z kurczaka
6,20 - 10,50
filety z piersi kurczaka
11,80 - 11,90
podudzia z indyka
5,40 - 9,70
uda z indyka
10,20 - 10,30
filety z piersi indyka
11,60 - 12,60
Stawki za nogi czy udźce przekroczyły już 10 złotych za kilogram. W górę pną się także ceny filetów z piersi. Ten typowo eksportowy surowiec z kurczaków kosztuje około 12 złotych za kilogram, z indyków blisko 13 złotych.
Źródło: Agrobiznes, TVP1