Na rynku drobiu sytuacja szybko się zmienia
Po jakichkolwiek zapasach nie ma już śladu, a handlowcy odczuwają coraz większe braki towaru i wzrost cen. O obniżkach z ubiegłego tygodnia można zapomnieć.
Na giełdach towarowych transakcji jest bardzo mało, bo nie można zgromadzić odpowiedniej ilości towaru. W 90 procentach drób sprzedawany jest na bieżąco - informują maklerzy. Największe zakłady ubojowe mają do odstąpienia maksymalnie kilka ton surowca, a to zbyt mało żeby załadować samochód dostawczy. Ceny biją kolejne rekordy.
Kurczaki - ceny transakcyjne na giełdach towarowych, zł/kg
tuszki | 5,70 - 6,00 |
ćwiartki | 5,50 - 5,90 |
filety | 11,00 - 11,30 |
mięso z nóg | 10,50 - 11,00 |
skrzydełka | 4,00 |
Tuszki dochodzą już do 6 złotych za kilogram. Brakuje ćwiartek z kurczaków oraz mięsa z nóg i podudzi. Ceny tego ostatniego asortymentu są bardzo wysokie i ostatnio dorównują filetom. Wyjątkowo drogie jak na tę porę roku są skrzydełka.
Podroby z kurczaków (świeże) - ceny transakcyjne, zł/kg
żołądki | 5,50 - 6,00 |
serca | 4,30 - 4,80 |
wątróbki | 4,00 - 4,40 |
Nie ma w ofertach mrożonych podrobów, kupić można tylko świeże i tu też są duże problemy ze zgromadzeniem odpowiedniej ilości.
Kilogram żołądków kosztuje już nawet 6 złotych, a serc i wątróbek wyraźnie przekracza 4 złote.
Źródło: Agrobiznes, TVP1