Ceny zbóż, notowania, aktualności

Na rynku drobiu sytuacja szybko się zmienia

Na rynku drobiu sytuacja szybko się zmienia

Po jakichkolwiek zapasach nie ma już śladu, a handlowcy odczuwają coraz większe braki towaru i wzrost cen. O obniżkach z ubiegłego tygodnia można zapomnieć.

Na giełdach towarowych transakcji jest bardzo mało, bo nie można zgromadzić odpowiedniej ilości towaru. W 90 procentach drób sprzedawany jest na bieżąco - informują maklerzy. Największe zakłady ubojowe mają do odstąpienia maksymalnie kilka ton surowca, a to zbyt mało żeby załadować samochód dostawczy. Ceny biją kolejne rekordy.

Kurczaki - ceny transakcyjne na giełdach towarowych, zł/kg

tuszki 5,70 - 6,00
ćwiartki 5,50 - 5,90
filety 11,00 - 11,30
mięso z nóg 10,50 - 11,00
skrzydełka 4,00

Tuszki dochodzą już do 6 złotych za kilogram. Brakuje ćwiartek z kurczaków oraz mięsa z nóg i podudzi. Ceny tego ostatniego asortymentu są bardzo wysokie i ostatnio dorównują filetom. Wyjątkowo drogie jak na tę porę roku są skrzydełka.

Podroby z kurczaków (świeże) - ceny transakcyjne, zł/kg

żołądki 5,50 - 6,00
serca 4,30 - 4,80
wątróbki 4,00 - 4,40

Nie ma w ofertach mrożonych podrobów, kupić można tylko świeże i tu też są duże problemy ze zgromadzeniem odpowiedniej ilości.

Kilogram żołądków kosztuje już nawet 6 złotych, a serc i wątróbek wyraźnie przekracza 4 złote.

Źródło: Agrobiznes, TVP1