Żywiec wieprzowy teoretycznie bez zmian, praktycznie w górę
Tak wygląda teraz krajowy rynek żywca wieprzowego. Zakłady niechętnie przyznają się do podwyżek w cennikach.
Oficjalnie utrzymują je na niezmienionym poziomie, a jak twierdzą tylko z najlepszymi dostawcami negocjują wyższe stawki.
W punktach skupu ceny zaczynają się najczęściej od 4 i pół złotego, kończą na 4 złotych 90 groszach.
O żywiec wciąż trudno, tym bardziej że część rolników widząc rosnące stawki woli poczekać tydzień lub dwa, niż spieszyć się ze sprzedażą.
Co na to skupujący ? Każdy ogląda się na konkurencję. Ci, którzy zostali w tyle z cenami, jak sami przyznają od nowego tygodnia muszą zacząć gonić peleton. Dlatego nie wykluczone że stabilne w wielu firmach dziś jeszcze ceny jutro lub pojutrze znów pójdą w górę.
tuczniki wg wbc, zł/kg - ceny skupu netto
S | 5,90 - 6,45 |
E | 5,90 - 6,20 |
U | 5,70 - 6,00 |
R | 5,50 - 6,80 |
O | 4,90 - 5,45 |
P | 4,25 - 5,20 |
Na razie stawki w klasyfikacji poubojowej zbliżają się do 6 złotych za klasę "U", za najlepsze klasy "S" i "E" najczęściej przekraczają granicę 6 złotych za kilogram.
Coraz drożej także na targowiskach.
prosięta, zł/parę - targowiska
woj. zachodniopomorskie | 240 - 300 |
woj. podlaskie | 250 - 500 |
woj. podkarpackie | 260 - 400 |
woj. małopolskie | 260 - 460 |
woj. świętokrzyskie | 280 - 380 |
woj. mazowieckie | 280 - 400 |
woj. kujawsko-pomorskie | 300 - 400 |
Tu prym wiedzie Małopolska i Podlasie, gdzie maksymalne ceny dawno przekroczyły 400 złotych za parę. W pozostałych województwach niewiele taniej.
Źródło: Agrobiznes, TVP1