Od roku nie było takich cen mięsa
Trwa wielkie poszukiwanie towaru i zbiorowe podnoszenie stawek. To już nie tylko zmiany w cennikach hurtowych. To także coraz wyraźniejsze podwyżki w detalu.
Eksport wieprzowiny właściwie nie istnieje, bo trudno zaspokoić potrzeby krajowego rynku, a co dopiero mówić o wysyłce - komentują maklerzy.
Eksport półtusz wieprzowych, który z powodzeniem był realizowany jeszcze przez ostatnie sześć miesięcy ubiegłego roku, teraz jest tylko mglistym wspomnieniem. A import?
Na sprowadzanie elementów z zachodu Europy też nie ma co liczyć. To już nie tylko ciągłe obawy o zmiany kursów walut, ale podwyżki w Niemczech, Belgii, Holandii. Tam na przykład półtusze wieprzowe zdrożały o 10 eurocentów za kilogram, co uczyniło je zupełnie nieopłacalnym towarem.
Dotychczas stawki były porównywalne do naszych, paraliżował jedynie strach o wysokość euro. Teraz takich dylematów już nie ma. Zakładom pokończyły się zapasy, muszą więc szukać surowca na krajowym rynku. A z tym jest coraz większy kłopot.
Nietrudno się domyślać, do czego prowadzi taka sytuacja.
Ceny mięsa na giełdach towarowych - Elementy bez kości, zł/kg
karkówka | 9,70 - 12,00 |
łopatka | 8,50 - 9,50 |
schab | 12,40 - 16,80 |
szynka | 9,60 - 11,60 |
Ceny oczywiście idą w górę, ale czy rynek wytrzyma tak duże ciśnienie? Wkrótce może się to odbić zupełnym brakiem popytu - komentują maklerzy.
Źródło: Agrobiznes, TVP1