Ceny zbóż, notowania, aktualności

Na drobiowym rynku nie dzieje się najlepiej

Na drobiowym rynku nie dzieje się najlepiej

Kolejny tydzień zupełnego zastoju w handlu i kolejne obniżki, które nie przynoszą efektu. Wszyscy liczyli na to, że wraz z początkiem marca przetwórcy zaczną robić pierwsze zapasy przed Wielkanocą, ale na razie tak się nie dzieje. A to dlatego, że na rynku wciąż dominuje sprzedaż bezpośrednia, pośrednictwo giełd nie jest tu potrzebne.

W najszybszym tempie spadają ceny elementów szlachetnych, czyli standardowo najdroższych. Jeszcze pod koniec lutego kilogram tuszek z kurczaka producenci wystawiali po 5 złotych 80 groszy.

Elementy drobiowe, giełdy towarowe, oferty sprzedaży zł/kg

z kurczaka
tuszka 4,90 - 5,10
ćwiartka 5,30 - 5,80
filety z piersi 10,90 - 11,90
z indyka
podudzie 4,50 - 4,80
udziec 7,80 - 10,70
filety z piersi 11,40 - 11,60

Teraz zmuszeni byli do obniżenia stawek prawie o złotówkę. Podobnie jest w przypadku indyczych filetów z piersi. Oferty, które sięgały tydzień temu prawie 14 złotych za kilogram, dzisiaj ledwie przekraczają 11 i pół złotego. A chętnych jak brakowało, tak brakuje. Krajowym przetwórcom surowiec dostarczają głównie firmy kontraktacyjne, a na zachodnich odbiorców już od dłuższego czasu nikt teraz nie liczy.

Elementy drobiowe, giełdy towarowe, oferty sprzedaży zł/kg

z kurczaka
wątróbka 2,50 - 2,90
żołądki 3,50 - 3,80
serca 3,50 - 4,00
z indyka
serca 3,20 - 3,40
wątróbka 4,20 - 4,50
żołądki 4,30 - 4,50

W magazynach rośną wiec zapasy mięsa. Tanieją także podroby. W ciągu tygodnia ceny wątróbki czy serc z kurczaków spadły o 10 - 30 groszy za kilogram. Serca indycze nawet o 80 groszy.

Źródło: Agrobiznes, TVP1