Sutyacja na rynku drobiu
Na rynku drobiu wyraźne braki towaru i podwyżki cen, średnio o 10 proc.
Dopiero za tydzień, dwa sytuacja powinna się zmienić-oceniają maklerzy. Obecne problemy wynikają z ustawionych pod sprzedaż świąteczną cykli produkcji oraz z niedostatecznych zapasów w magazynach.
Brakuje prawie wszystkiego, tuszek, ćwiartek, filetów. W dodatku ceny są wysokie i jak się okazuje dla wielu odbiorców zarówno na wschodzie jak i na zachodzie nie do przyjęcia. To wszystko powoduje utrudnienia w eksporcie. Duże zakłady ubijające ponad 50 ton kurczaków dziennie, sprzedają całość świeżego towaru, więc nie są teraz zainteresowane mrożeniem i podwyższaniem kosztów.
Kurczaki, ceny transakcyjne zł/kg na giełdach towarowych
tuszki | 5,70 - 5,80 |
ćwiartki | 5,40 - 5,50 |
filety | 11,40 - 11,80 |
Tuszki kosztują już 5,80 złotych za kilogram, czyli o 50 groszy więcej niż tydzień temu. Ceny ćwiartek zaczynają zbliżać się do tuszek. Za kilogram tego towaru trzeba zapłacić 5,5 złotego. Coraz droższe są też filety z kurczaków.
Także ze znalezieniem podrobów nie jest łatwo. Brakuje przede wszystkim wątróbek i żołądków. Za kilogram wątróbek trzeba zapłacić od 3 do 3,5 złotego.
Podroby z kurczaków, ceny transakcyjne zł/kg na giełdach towarowych
wątróbki | 3,00 - 3,50 |
żołądki | 3,50 - 4,30 |
Żołądki są droższe. Dobrą passę mają eksporterzy, którym udało się podbić azjatyckie rynki. Chiny i Wietnam kupują coraz więcej skrzydełek, korpusów z kurczaków, łap kurzych i szyj.
Źródło: Agrobiznes, TVP1