Na giełdach towarowych handel drobiem mizerny
Mimo coraz niższych cen, kontrahentów wciąż ubywa. Przetwórcy wolą kupować w sprzedaży bezpośredniej u stałych dostawców, niż szukać surowca na giełdach. Z jednej strony mają wtedy większą możliwość negocjowania cen, z drugiej, kupują tylko tyle surowca ile im potrzeba.
Z dnia na dzień coraz tańsze są podroby. Co prawda, górna granica oczekiwań sprzedających wciąż utrzymuje się na niezmienionym od tygodnia poziomie, ale dolny pułap jest o 10 - 20 groszy niższy.
Elementy drobiowe - giełdy towarowe
oferty sprzedaży | zł/kg |
z kurczaka | |
wątróbka | 2,30 - 3,20 |
serca | 3,60 - 4,00 |
żołądki | 3,20 - 3,50 |
z indyka | |
serca | 3,20 - 4,20 |
wątróbka | 4,30 - 4,50 |
żołądki | 4,30 - 4,60 |
Nie ma chętnych do zakupu wątróbek drobiowych czy serc - elementów, które jeszcze pod koniec zeszłego roku trzymały wysokie ceny i popyt na nie był bardzo duży. Teraz magazyny producentów powoli zapełniają się podrobami i białym mięsem.
Kolejny tydzień spadają ceny najdroższych i typowo eksportowych elementów. Filety z piersi kurczaków i indyków nie znajdują nabywców. Kilogram jest wyceniany na 11 do 13 złotych, ale realna cena to około 9 - 11 złotych.
Elementy drobiowe - giełdy towarowe
oferty sprzedaży | zł/kg |
z kurczaka | |
ćwiartka | 5,30 - 7,90 |
filet z piersi | 10,20 - 10,90 |
tuszka | 5,10 - 5,40 |
z indyka | |
filet z piersi | 11,40 - 13,70 |
podudzie | 4,50 - 4,80 |
udziec | 7,60 - 10,20 |
Drożej nikt nie chce płacić. Przy niskiej konsumpcji z jaką boryka się teraz branża spożywcza, krajowi przetwórcy nie są w stanie kupić rosnącej nadwyżki surowca. A na zagranicznych kontrahentów nie ma co liczyć, bo praktycznie zaprzestali oni składania zamówień.
Źródło: Agrobiznes, TVP1