Dwa kolejne zakłady dostały pozwolenie na eksport mięsa do Rosji
Zakłady Mięsne Marian Pierzchała i Sokołów - Oddział Zakłady Mięsne "Jarosław" otrzymały certyfikaty na eksport mięsa do Rosji. Pozwolenia zaczną obowiązywać od 1 lutego.
Niestety, przez ostatnie dwa lata napięć politycznych między Polską a Rosją na wschodnim rynku umocniły się już koncerny mięsne z innych krajów. - Handel nie znosi próżni. W efekcie miejsce polskich firm wypełniły firmy z innych krajów, między innymi koncern Danish Crown - mówi Jerzy Majchrzak, przedstawiciel Sokołów SA. - Niemniej, rynek rosyjski był, jest i będzie dla grupy Sokołów rynkiem bardzo ważnym i perspektywicznym - dodaje.
Zdaniem przedstawiciela spółki Sokołów, obecnie główną przeszkodą dla eksporterów jest mała konkurencyjność polskich wyrobów, ze względu na ceny polskiego surowca. - Firmy z Danii, czy Hiszpanii oferują tańsze a podobnej jakości mięso - podkreśla Majchrzak.
Po zakończeniu rosyjskich kontroli pozwolenia na eksport do Rosji otrzymały też dwa przedsiębiorstwa mleczarskie - Mlekpol Grajewo i Mlekpol Mrągowo.
Źródło: portalspozywczy.pl