Ceny zbóż, notowania, aktualności

Na rozchwianym drobiowym rynku powrót do stabilizacji

Na rozchwianym drobiowym rynku powrót do stabilizacji

Po chwilowych podwyżkach na początku roku, ceny skupu kurczaków spadły do poziomu około 3 złotych za kilogram. Dziś zarówno w dużych zakładach z umowami kontraktacyjnymi jak i na wolnym rynku, obowiązują zbliżone stawki. A różnice w cenach wynikają nie tylko z zapotrzebowania na surowiec, ale na przykład z kosztów zakupu piskląt.

Firmy, które sprzedają je hodowcom po 1 zł 20 groszy, wyższe koszty zakupu piskląt rekompensują rolnikom odpowiednio wyższymi cenami skupu.

Ci, którzy pisklęta oferują po 90 groszy, za żywiec płacą nawet poniżej 3 złotych. Osobną grupą są jeszcze małe kurczaki tzw. grillowe tu cena rośnie do 3 złotych 25 groszy.

Bez zmian na rynku indyków. Indory kupowane są najczęściej od 4 złotych 40 do 4 złotych 60 groszy. Indyczki są średnio o 10 proc. tańsze.

Podstawą handlu na tym rynku są elementy najdroższe czyli filety i uda. Przy rekordowo wysokim kursie euro, eksport powinien teraz przynosić dochody, ale wiele firm w obawie przed ryzykiem kursowym zagwarantowało sobie w bankach stały kurs euro, teraz na tym tracą.

Źródło: Agrobiznes, TVP1