Ceny zbóż, notowania, aktualności

Mniejsza produkcja wieprzowiny

Mniejsza produkcja wieprzowiny

W roku 2008 produkcja wieprzowiny była w Polsce prawdopodobnie o 10 proc. mniejsza a wołowiny o 5-7 proc. większa.

Rynek mięsa wieprzowego zarówno w Polsce jak i UE pozostaje w dużej mierze pod wpływem tendencji wywołanych wzrostem cen surowców rolnych zapoczątkowanych w 2007 roku. Gwałtowny wzrost cen pasz, w warunkach niskich cen zbytu żywca, oznaczał drastyczny spadek opłacalności tego kierunku produkcji. Rolnicy zareagowali na tę sytuację silną redukcją stada podstawowego - wg GUS na koniec lipca 2008 r. pogłowie loch było już o 23 proc. niższe niż rok wcześniej. Pogłowie świń ogółem spadło zaś do 15,4 mln szt. - najniższego poziomu od 25 lat i 15 proc. niższego niż rok wcześniej. Od końca 2007 r. produkcja mięsa wieprzowego systematycznie maleje, a od II kwartału 2008 r. spadek nabrał jeszcze większego tempa. Prawdopodobnie w II połowie 2008 r. spadek produkcji w relacji rocznej wyniesie około 12 proc., natomiast w całym 2008 r. może wynieść około 10 proc.

Sytuacja po stronie produkcji znalazła już swoje odzwierciedlenie w cenach skupu. W II połowie ub.r. ceny za żywiec wieprzowy mogą być o 15-20 proc. wyższe niż rok wcześniej, przy czym w ostatnim kwartale br. ceny mogą być wyższe nawet o 25 proc. Oprócz niskiego poziomu produkcji, wysokim cenom sprzyja również obecny niski kurs złotego wobec euro, ograniczający możliwości uzupełnienia niedoborów na rynku krajowym tanim importem z krajów UE. W obecnych warunkach chów świń stał się ponownie bardzo opłacalny, co powinno zaowocować wzrostem produkcji wieprzowiny. Nie stanie się to jednak wcześniej niż w drugiej połowie 2009 roku. Dlatego też, należy oczekiwać, że w całym 2009 r. produkcja będzie niższa niż w roku obecnym, a ceny nadal będą utrzymywać się na poziomie znacznie wyższym niż przeciętnie w ostatnich pięciu latach.

Odwrotnie niż w przypadku świń, w mijającym roku pogłowie bydła wzrastało. Według GUS na koniec czerwca liczebność stada wzrosła do 5,757 mln sztuk, tj. o 1,1 proc. więcej w relacji rocznej. Prawdopodobnie na wzrost pogłowia wpływ miała większa liczba odchowywanych cieląt, gdyż liczba krów wzrosła jedynie o 0,7 proc. Według prognoz IERiGŻ w 2009 r. pogłowie bydła wzrośnie o kolejne 1-2 proc. Dzięki większej liczebności stada zwiększa się również produkcja wołowiny. Wg GUS w pierwszych trzech kwartałach ub.r. wzrost wyniósł 6 proc. w relacji rocznej. W całym 2008 r. oczekujemy, że może zostać wyprodukowane o 5-7 proc. więcej wołowiny, a w 2009 r. produkcja będzie nadal wzrastać.

Od początku ub.r. ceny skupu bydła były dość stabilne na poziomie nieznacznie wyższym niż przed rokiem. Można oczekiwać, że w całym 2008 r. przeciętna cena będzie o około 1 proc. wyższa niż w roku ubiegłym. Osłabienie złotego, wysokie ceny wieprzowiny oraz niska podaż wołowiny na rynku unijnym będą sprzyjały dalszemu powolnemu umacnianiu się cen, jednakże rosnąca produkcja krajowa i możliwe ograniczenie popytu w związku ze spowolnieniem gospodarczym będą ograniczały możliwości wzrostu cen.

Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej