Przerób śruty sojowej zmniejsza się
W 2008 roku światowy przerób śruty sojowej będzie mniejszy niż się spodziewano jeszcze kilka miesięcy temu. W całym bieżącym roku przerób ten zmniejszy się po raz pierwszy od 10 lat.
W czwartym kwartale br. przerób śruty sojowej prawdopodobnie spadnie o około 1,5 mln ton wobec analogicznego okresu roku ubiegłego, po spadku 300 tys. ton w okresie lipiec/wrzesień 2008. W okresie październik/grudzień br. spodziewane jest obniżenie przerobu soi w USA o 6 proc., natomiast w Argentynie o 17 proc., jakkolwiek równolegle spodziewany jest 6 proc. przyrost przerobu w Chinach. Na rynkach światowych obserwuje się wyczekiwanie konsumentów powodujące spadek popytu na oleje (poza palmowym) oraz transakcje na najbliższe terminy w celu zaspokojenia bieżących potrzeb.
Dzieje się tak na skutek niepewności na rynkach, problemów finansowych oraz obaw o spowolnienie gospodarki. Równolegle światowe spożycie śruty sojowej od lipca do września br. spadło o 1 mln ton i spodziewany jest dalszy spadek od października do grudnia br. również o około 1 mln ton. Wysoka produkcja śruty oznacza dobrą podaż pasz dla zwierząt, jakkolwiek śruta sojowa traci rynek na rzecz rzepakowej, słonecznikowej oraz zbóż paszowych.
Źródło: FAMMU/FAPA