Lepiej w brytyjskim sektorze wieprzowiny
W okresie ostatnich kilku miesięcy odnotowano spadek importu i wzrost eksportu mięsa wieprzowego w Wielkiej Brytanii. W listopadzie brytyjska waluta straciła na wartości 7 proc. wobec euro, a na początku grudnia br. zauważalny był dalszy trend spadkowy. Spadek wartości funta szterlinga wobec euro odbił się na dostawach wieprzowiny do kraju wskutek wysokich cen wyrażanych w walucie brytyjskiej.
We wrześniu przywóz mięsa wieprzowego na Wyspy był w ujęciu miesięcznym najniższy w br. i wyniósł 27,5 tys. ton wobec 40,5 tys. ton w analogicznym miesiącu poprzedniego roku. W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy br. Wlk. Brytania sprowadziła o 16 proc. mniej tych produktów niż rok wcześniej, w tym 21 proc. spadek został zanotowany w przypadku importu z Danii. W tym samym czasie wywóz produktów z wieprzowiny był o 21 proc. większy w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku. Jednak w związku z relatywnie słabym popytem ze strony konsumentów oraz dalszymi spadkami cen na rynku unijnym, sytuacja na brytyjskim rynku wieprzowiny nie uległa zasadniczej poprawie. W pierwszym kwartale br. brytyjscy producenci trzody chlewnej oceniali swoje straty na 25 funtów na jednym zwierzęciu. Wyższe ceny producenckie oraz niższe koszty wyżywienia zwierząt wpłynęły na zmniejszenie szacowanych strat we wrześniu do 3 funtów. Październik potwierdził lepszą passę producentów, którym działalność zaczęła przynosić korzyści.
Źródło: Agrobiznes, TVP1