Irlandzkie mięso zastąpione towarem z innych krajów
Wykrycie dioksyn w irlandzkim mięsie wpłynęło na ożywienie handlu w innych europejskich krajach i wzrost cen. Przetwórcy masowo wykupują belgijskie, niemieckie i holenderskie półtusze. W tym tygodniu kilogram półtusz w klasie E kosztuje już 7 złotych, ale notowania zmieniają się z dnia na dzień. Handlowcy przewidują, że jeszcze co najmniej do czwartku stawki będą rosły.
Podwyżki w Europie sprawiły, że polscy przetwórcy zwrócili się w stronę krajowego rynku. I chociaż o szaleństwie zakupów nie będzie w tym roku mowy, to zamówień jest zdecydowanie więcej, niż na początku grudnia zakładali handlowcy.
Do bieżącego handlu dochodzą jeszcze realizowane przez przetwórców wcześniejsze kontrakty. Kupowany jest w zasadzie każdy rodzaj mięsa. Wrosło zainteresowanie półtuszami do rozbiorów, boczkiem, szynką i schabem. Ceny już poszły w górę.
Źródło: Agrobiznes, TVP1