Ceny zbóż, notowania, aktualności

Światowy kryzys opanował polski rynek mięsa

Światowy kryzys opanował polski rynek mięsa

Gorszy dostęp do kredytów utrudnia wielu firmom normalne funkcjonowanie. Handlu więc nie ma, choć zwykle o tej porze roku, perspektywa nadchodzących świąt nakręcała transakcje.

- Teraz żaden towar nie jest poszukiwany. Poszukiwani są tylko nabywcy - komentują maklerzy z Łodzi.

I jeżeli już znajdzie się kupujący, bez trudu wymusza obniżki cen. Towaru jest pod dostatkiem. W magazynach rosną góry typowo świątecznych surowców - szynki, schabu, karkówki. Nie ma tez chętnych na jeszcze niedawno poszukiwane do produkcji wędlin mięsa drobne.

Krajową ofertę wciąż uzupełnia import. Ceny konkurencyjne, ale o klientów również w tym przypadku trudno.

Popatrzmy jak wyglądają różnice w cennikach. Krajowa szynka jest blisko o 2 złote droższa od sprowadzanej z Danii. Niewiele lepiej wypada zestawienie w przypadku schabu. Hiszpański kosztuje 13 złotych 30 groszy za kilogram. Polski o półtora złotego więcej.

Źródło: Agrobiznes, TVP1