Rośnie podaż mięsa na giełdach
W okresie przedświątecznym rośnie podaż mięsa. W ofertach giełdowych jest coraz więcej surowców krajowych a także z importu, głównie z Holandii, Danii i Hiszpanii. Zdaniem maklerów duże firmy już uzupełniają zapasy mięsa do przerobu, mniejsze natomiast nastawiają się na zakupy w połowie miesiąca.
Rosną zapasy tanich mięs, ponieważ zmniejszył się ostatnio eksport na Wschód, a zapotrzebowanie na rynku krajowym na podroby czy tłuszcze też nie jest duże. Ceny wieprzowiny w ostatnich tygodniach są ustabilizowane, ale znacznie wyższe niż w poprzednim sezonie. Jeśli nie zmieni się wyraźniej kurs euro, to w okresie przedświątecznym nie powinny się zasadniczo zmienić.
Nadal duża jest podaż drobiu, dlatego ceny spadają. Kurczaki dostępne były w tym tygodniu po 4,40 zł/kg i w najbliższych dniach pozostaną na tym samym poziomie. Tańsze niż w zeszłym roku będą na święta indyki. Młynom maleją zaś zapasy ziarna i wkrótce spodziewany jest wzrost zapotrzebowania na pszenicę konsumpcyjną. Dlatego prognozowany jest wzrost cen tego ziarna w końcu grudnia z obecnych 480-520 do 550 zł/t. Nic nie zapowiada natomiast, przynajmniej na razie, wzrostu cen zbóż paszowych. Będą one raczej taniały, szczególnie kukurydza.
Korzystne dla krajowych producentów zbóż jest osłabienie złotego i tym samym zmniejszenie opłacalności importu.
Źródło: Agrobiznes, TVP1