Ceny zbóż, notowania, aktualności

Podwyżki na rynku żywca wieprzowego stały się faktem

Podwyżki na rynku żywca wieprzowego stały się faktem

Dziś za tuczniki w żywej wadze rolnicy najczęściej dostają 4,15-4,30 zł/kg. Takie stawki obowiązują w punktach skupu. Dla hodowców dowożących zwierzęta na miejsce cenniki rosną do 4,35-4,40 zł/kg.

I trudno znaleźć firmę, gdzie nie korygowano by cen skupu żywca w górę, tu jest pełna zgodność. Ale na pytanie, jak długo może utrzymać się tendencja wzrostowa, odpowiedzi są już bardzo różne. Jedni twierdzą, że podwyżki to nic innego, jak dostosowanie się do ogólnych trendów rynkowych.

Jeśli cenniki podnosi konkurencja, to i oni, żeby nie zostać w tyle, muszą się dostosować. Inni, wręcz przeciwnie. Zaczynają już zauważać trudności z kupieniem odpowiednich partii surowca. I wyrokują, że tak może być nawet do końca roku. Jeszcze inni twierdzą, że to już koniec podwyżek. Minimalny spadek kursu euro sprawił, że import znów zaczyna być opłacalny. Firmy, które sprowadzają tuczniki np. z Holandii płacą w żywej wadze 4,5 złotego za kilogram.

To więcej, niż dostają nasi hodowcy. Ale w rozliczeniu poubojowym stawki są takie same, a jakość mięsa nieporównywalna - twierdzą przedstawiciele zakładów.

Popatrzmy jak więc kształtują się stawki. Ceny tuczników w klasie R w większości firm mocno przekroczyły 5,00 zł/kg. Tylko w bardzo nielicznych miejscach stawki zatrzymały się na poziomie 4,95 zł/kg.

A na targowiskach rozbieżności cen prosiąt bardzo duże. Jedne z niższych stawek znaleźliśmy w województwie łódzkim. Tu cena minimalna to 160 złotych za parę. Maksymalne wyceny siegają 360 złotych.

Źródło: Agrobiznes, TVP1