Ceny zbóż, notowania, aktualności

Kłopoty producentów wieprzowiny w Danii

Kłopoty producentów wieprzowiny w Danii

Producenci w sektorze trzody organicznej znajdują się pod rosnącą presją spadających cen na rynkach eksportowych i wysokich cen pasz w kontraktach terminowych. Według duńskiego związku producentów mięsa (DMA), sprzedaż na rodzimym rynku rosła w br., ale sytuacja na rynkach eksportowych jest pod znakiem diametralnie innych tendencji.

Największym importerem organicznego mięsa wieprzowego z Danii była tradycyjnie Wlk. Brytania - w ubiegłym roku sprowadziła ona podobną wielkość produktów do sprzedanej na wewnętrznym rynku w Danii. Zmieniło się to dosyć radykalnie teraz, kiedy zakupy dokonywane przez Brytyjczyków mogą zmniejszyć się o połowę. Obawy są związane z faktem utraty relatywnie dużej części udziału w brytyjskim rynku i to w okresie, kiedy duński sektor zwiększył produkcję, aby zaspokoić oczekiwany popyt na rynkach eksportowych w Unii Europejskiej. Jeszcze do ub. roku, sytuacja przedstawiała się korzystnie dla farmerów produkujących organiczną wieprzowinę, ponieważ na rynkach europejskich miał miejsce niedobór produktów.

Niektóre firmy z sektora mięsa organicznego zapewniły sobie kontrakty z nowymi przestawiającymi się na produkcję organiczną farmerami. Od tego czasu jednak wiele innych krajów rozwinęło produkcję w sektorze organicznym, co zdeterminowało sytuację pod względem zaopatrzenia rynków w Unii Europejskiej. Producenci są jednak przekonani, że prognozy dla produkcji w sektorze organicznej wieprzowiny poprawią się w następnym roku, co związane będzie ze stabilnym poziomem cen pasz. Jednak może upłynąć trochę czasu, zanim produkcja organicznego mięsa będzie ponownie opłacalna.

Źródło: FAMMU/FAPA